Quinta da Alorna Grande Reserva 1723 Tinto
€ 399,99
Een elegante, uitdagende wijn waarin we in eerste instantie balsamico tonen, bos en pijnboompitten vinden,
Al snel wordt de plaats ingenomen door aroma's van kers, braam en viooltje. Het gevoel van harmonie en integratie is uitstekend. De weelderigheid van deze wijn laat ons versteld staan. In één woord: Elegant!. Een gelimiteerde oplage van 712 flessen. Quinta da Alorna 1723 Grande Reserva Tinto is een elegante en weelderige wijn, die de dogma's van de oenologie overstijgt en uitdaagt en opvalt door de elegantie van zijn smaken", aldus Martta Reis Simões.
Wijn produceren is relatief eenvoudig, alleen de eerste 200 jaar zijn moeilijk.” De uitdrukking is beroemd, zowel onder wijnproducenten als onder wijnliefhebbers in het algemeen, en is van barones Philippine de Rothschild, eigenaresse van Chêau Mouton Rothschild. In het specifieke geval van Quinta da Alorna is het zelfs al 300 jaar geleden (1723 – 2023). Om het 300-jarig bestaan te vieren, heeft de wijnproducent uit de regio Tejo speciaal 712 flessen van de wijn "Quinta da Alorna 1723 Grande Reserva red" bereid, die in een gelimiteerde oplage in een prachtige herdenkingsset verkrijgbaar zullen zijn, samen met het boek "Van India tot Tejo, van Tejo tot de wereld: 300 jaar Quinta da Alorna", door journaliste Maria João de Almeida, met een voorwoord van professor António Barreto.
Food pairing
Lekker bij Wildgerechten, Geitenvlees, Lamsvlees en andere goed gekruide vleessoorten
Druiven : Tinta Miúda, Castelão, Alicante Boushet
De wijnstokken werden in 1986 aangeplant. Deze feestelijke rode wijn komt van de zogenaamde "Vinha do Planalto", waar de druivensoorten Tinta Miúda, Castelão en Alicante Bouschet hun ware essentie laten zien, wat blijkt uit een wijn die van begin tot eind opvalt door zijn elegantie en karakter. De oogst van 2019 werd handmatig uitgevoerd in dozen van 18 kg, gevolgd door selectie op een sorteertafel voor open horizontale tanks van 500 kg die wijnpersen simuleerden. De fermentatie begon met de hele tros, alsof er sprake was van een koolzuurmaceratie. Zo ontstond er een intracellulaire fermentatie die het fruit bevorderde. De druiven werden na 2/3 van de gisting ontsteeld, tot het einde met de voeten getreden en vervolgens naar een verticale pers gestuurd. Individueel werd elke variëteitwijn 10 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten die eerder werden gebruikt voor de Marquesa de Alorna 2016 rood. De wijn werd gebotteld op 18 november 2020.
*In het zuiden van de rivier de Taag ligt de Charneca-zone. Charneca is een droog, vlak gebied dat wordt gekenmerkt door arme zandgronden die de wijnstokken dwingen te worstelen en op hun beurt complexere vruchten produceren. In deze zone zorgen hogere temperaturen ervoor dat de druiven sneller rijpen dan in de rest van de Tejo-regio.
De wijnbouwtraditie van Quinta da Alorna gaat terug tot ongeveer de oprichtingsdatum. In deze periode werden de eerste wijngaarden aangeplant, samen met boomgaarden, moerbeiboomgaarden, bossen en olijfbomen. Ook werden ophaalbruggen, meren en buxusbomen aangelegd, geheel naar het Franse model dat destijds erg in trek was bij de Europese elite.
Pas aan het begin van de 20e eeuw werd de wijnproductie echter op een meer professionele manier gezien, hoewel altijd als onderdeel van het universele geheel dat “Alorna” vormt.
“Alorna” is vandaag de dag 2600 hectare groot, verspreid over 16 kilometer, waarvan 1900 hectare bos, met eeuwenoude bomen die dateren uit de tijd van D. João, zoon van de eerste markies van Alorna, 500 hectare landbouwgebied waar olijfolie, granen en fruit en groenten worden geproduceerd, en 180 hectare wijngaarden. Het huis is ook erg trots op zijn manege met raszuivere Lusitano-paarden. Deze is zonder enige twijfel een integraal onderdeel van de geschiedenis van de regio, van de oude aristocratische huizen van Ribatejo, met landbouwbedrijven die verbonden zijn met het land, de mensen, de paarden en de traditie.
Het feest ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van Quinta da Alorna vond plaats in de tuinen van het paleis en bracht meer dan 150 gasten bijeen, waaronder prominente figuren uit de sector die bijeenkwamen om een toost uit te brengen op de erfenis, de impact en de geschiedenis van Quinta da Alorna. De meeste wijngaarden van Quinta da Alorna liggen in een heidegebied, op de linker (zuid)oever van de Taag, in vlaktes en plateaus, waar de bodems van opgerolde kiezels en zand duidelijk zichtbaar zijn. Deze zijn helemaal niet homogeen en veranderen al na een paar meter in arm zand. Juist in deze gebieden zijn de oudste wijngaarden te vinden. Martta Reis Simões, sinds 2003 wijnmaker bij Quinta da Alorna en sinds 2010 directeur wijnbouw, besloot echter ook onlangs te investeren in de overgangsbodems naast het paleis.
In de wijngaarden van Alorna groeien 19 Portugese en internationale druivensoorten, waarvan de meest karakteristieke en representatieve zijn: Castelão, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet, Fernão Pires, Arinto, Chardonnay en Sauvignon Blanc. De jaarlijkse productie van Quinta da Alorna bedraagt twee miljoen flessen, waarvan 50% wordt geëxporteerd naar 23 landen.
De wijnen van Quinta da Alorna zijn zeer consistent en representatief voor het karakter van de regio, zoals we konden bewijzen tijdens de cocktailparty voorafgaand aan de presentatie van de langverwachte “1723”. De Reserva Alorna Alvarinho/Viognier 2021 en Alorna Arinto/Chardonnay 2022 werden geserveerd bij gebakken vis-taco's, brie-amandelen en romige peer, alheira brigadeiros met spinazie en sesamzaadjes, mini-hoorntjes met Serra-kaas, honing en vijg, en andere lekkernijen, en de Reserva Alorna Touriga Nacional/Cabernet Sauvignon 2019, in magnumflessen, bij ossenstaart met truffelmayonaise, ingelegde patrijstiborna, appel en waterkers en lamsspiezen met tandoorisaus.
Bewaren en serveren
Serveren bij 16-17°C
Te drinken vanaf nu tot 2040
Alcoholgehalte
14%vol
pH: 3,28

Critics & Awards
19/20 - Revista de Vinhos
Tags: Quinta da Alorna - Tejo