Zeer diep paars zwart met violette highlights. Zoals verwacht mag worden van een Guimaraens Vintage Port, is de eerste indruk op de neus er één van een krachtig boekt van bramen, cassis, aardbei en bosvruchten. Deze uitbundige bessenaroma's worden gekruid met tonen van koffie, stroop, kruiden en omgeven door een geurige balsamico-aura van gumcistus en munt. Het intense fruit vloeit door het gehemelte als een dikke zwarte bessencoulis. De smaak wordt ondersteund door een strak net van dicht geweven tannines en de lange afdronk weerklinkt met een laatste explosie van weelderige rijpe bessensmaak.
"The 2008 Guimaraens Vintage Port is not a re-release; it has been in the marketplace, but it is a new submission for us. It comes in with 97.4 grams of sugar and 20.3% alcohol. This is pretty intense. Tight and tannic still, this is a very focused Port with fine intensity of flavor and powerful aromatics. There's a bit of cistus up front for the aromatics and a bit of a crisp edge on the finish. The fruit is certainly ripe, though, even though the mid-palate is elegant. This intense 2008 is not ready. For all of the trend toward drinking Port young, I'd say this needs around 10 more years in the cellar, depending on how you like them. (Then, if you really want complexity, you might wait until 2035 or beyond.) All that said, it drank pretty well when I tried it again 24 hours later. This is a fine selection for the cellar at a pretty nice price for a Port that is already 10 years into its aging curve." The Wine Advocate Mark Squires Tasted: April 2018
Food-Pairing
Ideaal na de maaltijd. Perfect met Queijo da Serra, Stilton, Roquefort, Gorgonzola en andere blauwe kazen. Ook verrukkelijk bij alle op ei gebaseerde desserts
Druiven: Tinta Barocca, Touriga Francesa, Touriga Nacional
De winter van 2008 was droger en kouder dan normaal met slechts 258 mm regen in Pinhão tussen november en maart. Gelukkig zorgde een natte april ervoor dat de grondwatervoorraden weer voldoende werden aangevuld. Bloei vond plaats onder natte en koude omstandigheden en als gevolg daarvan een slechte start van alle druivensoorten, wat resulteerde in lagere opbrengsten, maar met een grote concentratie van smaak.
De temperaturen voor het groeiseizoen van 2008 waren vergelijkbaar met 2007, met lager dan gemiddelde temperaturen en een milde augustus. De uiteindelijke rijping van de druiven werd aanzienlijk verbeterd met regen die viel tussen 4 en 7 september en een verdere stortbui net voordat de oogst begon. Het plukken begon op 25 september op Quinta do Panascal en op 26 september in de Pinhão-vallei.
Een belangrijk kenmerk van de hele wijnoogst waren de warme dagen in combinatie met koude nachten die perfecte weersomstandigheden gaven, niet alleen voor de uiteindelijke rijping van de druiven, maar ook voor de fermentatie. Dit zorgde voor een heerlijke frisheid van fruit, complexiteit en een geweldige structuur.
Alcoholgehalte
20%
Conserveren en serveren
Horizontaal bewaren, op een constante temperatuur weg van intense direct licht. Gezien deze wijn nog rijpt op de fles kan er met de tijd sediment gevormd worden, waardoor men de wijn moet decanteren voor het consumeren. 2 uur voor het decanteren openen. Na het decanteren zal de wijn snel zijn hoogtepunt bereiken en wordt deze best geconsumeerd in de loop van de dag. Drinken tussen 16º C - 18ºC
Critics & Awards
93/100 - The Wine Advocate Mark Squires Tasted: April 2018
93/100 - Jamie Goode, Wine Anorak, November 2010
4,2/5 - Vivino (171 ratings)