Diep robijnrood met levendige paarse accenten op de rand. De eerste indruk is van intens bosfruit met frisse aroma's van braambessen en bramen. De neus heeft een jeugdige frisheid en kracht, met een eerste uitbarsting van krachtig, zwart bessenfruit dat langzaam ondertonen van frambozen en kersen onthult, geuren van wilde kruiden en discrete, warmere tonen van zoethout en koffie. Hoewel de aroma's een sensuele dimensie hebben, straalt deze elegante en gepolijste LBV de karakteristieke Taylor-definitie en terughoudendheid uit. De smaak wordt ondersteund door strakke, stevige maar perfect geïntegreerde tannines en levert vanaf het begin een golf van krachtige bosbessenaroma's op, die tot in de lange afdronk behouden blijven. Het karakter van de oogst 2019, met zijn frisheid en puur, helder fruit, komt naar voren in deze wijn. Zoals gewoonlijk deelt deze LBV de precisie en elegantie van de geweldige Taylor Vintage Ports in een meer toegankelijke en vroege drinkstijl.
Taylor's waren pioniers van de LBV-categorie, ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een hoogwaardig kant-en-klaar alternatief voor Vintage Port voor dagelijkse consumptie. In tegenstelling tot Vintage Port, dat al na twee jaar op hout wordt gebotteld en op fles rijpt, wordt LBV na vier tot zes jaar gebotteld en is het na het bottelen klaar om te drinken.
Taylor’s blijft wereldwijd leider in de LBV-categorie van Port, ondanks het feit dat veel andere verladers nu ook een LBV produceren. De wijnen die worden gebruikt om Taylor's LBV te mengen, zijn afkomstig uit een reserve van enkele van de beste volle rode portwijnen, geproduceerd tijdens de oogst van 2015, van druiven die zijn geteeld op Taylor's eigen wijngaarden en uit andere top-eigendommen in de Cima Corgo en Douro Superior-gebieden.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn. Geweldig met walnoten, blauwe geaderde en andere rijke gearomatiseerde kazen zijn een uitstekende aanvulling op vintage port; zo ook gedroogde vruchten zoals abrikozen of vijgen
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Alicante Bouschet, Sousão, -
Na een warme en droge periode van rust begon de wijngaardcyclus iets vroeg met de knopuitbarsting op 9 maart, ongeveer een week eerder dan de gebruikelijke kalender. Over het geheel genomen was het groeiseizoen droger en koeler dan gemiddeld, hoewel de gebruikelijke regenval in april behoorlijk hevig was, met ongeveer 98 mm neerslag toen de druiven rond de gebruikelijke tijd medio juli begonnen te kleuren (véraison). Hoewel het rijpseizoen met hoge temperaturen begon, was het weer in de kritieke maand augustus koeler dan gemiddeld, met wat regen op de 25e en 26e om de rijping van het gewas in evenwicht te brengen.
De relatief koele omstandigheden en de afwezigheid van hoge temperaturen hebben zich vertaald in de elegantie, frisse zuurgraad en ‘zingend’ fruit dat we terugvinden in de wijnen van 2019. De oogst van rode druiven in de oostelijke gebieden van de Douro begon bij warm weer op 4 september en in Pinhão op 14 september. Het gewas was volkomen gezond en in uitstekende staat, hoewel de opbrengsten bijna een tiende lager waren dan het tienjarig gemiddelde. De wijnen waren aantrekkelijk aromatisch, met een hoge natuurlijke zuurgraad en een meer dan normale kleurintensiteit.
Alcoholgehalte
19,5 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Serveer op 16 ° C. Hoeft niet te worden gedecanteerd.
De fles moet rechtop worden bewaard, beschermd tegen direct zonlicht en op een koele en constante temperatuur. De optimale drinktijd na opening van de fles is twee maanden.
Critics & Awards
17/20 - Grandes Escolhas Tasted: Dec 2021
90/100 - Tom Cannavan Tasted: Jan 2023
Widely available in UK supermarkets, Taylor's 2018 Late Bottled Vintage is dark as pitch and has a floral, violet-edge note to the fragrance, cassis and black cherry following. So much brighter in character than the Fonseca Bin 27 also tasted. In the mouth the 104g/l of sugar plays out with mouth-filling sweetness and weight, ripe berries and again, cherry, with a dustiness to the tannins in teh finish that adds a welcome, ashy dryness to counter the lingering sweetness.
91/100 - Wine Enthusiast Tasted: Jul 2021
One of the original Late Bottled Vintage brands, this continues to set a fine style. This latest release is full of black fruits that have been softened by extra wood aging. At the same time, the richness of the wine shows strongly and emphatically, giving a Port that has density and ready drinkability. Roger Voss