Druiven : Viosinho, Rabigato, Arinto
De vinificatie vindt plaats via de open uitloopmethode, gevolgd door statische decantatie gedurende 24 uur. Twee derde van de batch ondergaat fermentatie in roestvrijstalen tanks bij een temperatuur van 14ºC, terwijl de rest fermentatie ondergaat in Franse eikenhouten vaten van 500 liter. De wijn rijpt 6 maanden
Wijnregio: Trás-os-Montes ("achter de bergen") is een Portugees DOC (Denominação de Origem Controlada) met dezelfde grenzen als de regionale regio Transmontano Vinho in de provincie Tras-os-Montes e Alto Douro, de uiterste noordoostelijke hoek van Portugal. De bergen werpen een grote regenschaduw over Transmontano en een brede strook van West-Spanje. Dit maakt het gebied een van de droogste van Portugal. Daarom volgen de beste wijngaarden die in aanmerking komen voor de DOC de paden van de vier belangrijkste rivieren van de regio: de Douro, de Sabor, de Tua en de Tamega. Bodems zijn meestal schist, sommige gebieden neigen naar graniet of krijt.
De Trás-os-Montes wijngaarden liggen op verschillende hoogtes en produceren daardoor verschillende wijnstijlen. Wijngaarden in koelere, hogere gebieden produceren doorgaans wijnen die lichter zijn en minder alcohol bevatten, terwijl de lager gelegen gebieden de bron zijn van vollere wijnen die vaak merkbaar veel alcohol bevatten. Enkele van de hogere wijngaarden in de regio leveren druiven voor de beroemdste wijn van Portugal, de halfzoete, licht sprankelende rosé, Mateus. Er zijn vier subregio's, geclassificeerd als IPR's (Indicação de Proveniência Regulemtada); Chaves in het westen staat bekend om stevige, droge rode wijnen, terwijl Planalto Mirandès in het oosten en Varosa lichtrode wijnen en frisse, soms licht sprankelende witte wijnen produceren. Valpaços produceert ook lichtfruitige rode wijnen die vaak worden gedronken met een lokale cake genaamd Folar.
Binnen het DOC wordt een brede selectie inheemse en internationale rode en witte druivensoorten verbouwd en toegelaten. Tot de belangrijkste lokale variëteiten behoren Boal Branco en Malvasia Fina (de naamgeving lijkt in de regio onderling uitwisselbaar) Côdiga do Larinho, Síria, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca, Touriga Nacional en Trincadeira.
Bewaren en serveren
Serveer op een temperatuur van 10-12°C. Drinken tot 7 jaar na oogstjaar
Alcoholgehalte
13,5%