Food pairing
Gaat heel goed met sterke kazen zoals Roquefort, blauwe kazen & Portugese Serra (Portugese schapenkaas).
Het kan ook worden geserveerd met fruit- of chocolade desserts. Heerlijk met gewone ham of gerookte ham
Druiven: Touriga National, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão & Sousão
Sommige wijnstokken zijn meer dan 80 jaar oud, maar gemiddeld hebben de wijnstokken een leeftijd van 35 jaar
Dit is een traditionele LBV, wat betekent dat het niet koud gestabiliseerd en niet gefilterd is. Er wordt een cilindrische, natuurlijke kurk gebruikt, zoals bij een Vintage Port. De druiven worden met de hand geplukt in kleine manden; ze zijn afkomstig van een enkele oogst en de wijnbereiding is volgens de traditionele manier om port te maken. Na het gedeeltelijk ontstelen van de druiven, worden de druiven met de voet in oude stenen “lagares” geplet. De gisting vindt plaats met temperatuurregeling en wordt gestopt door brandewijn (eau de vie ) toe te voegen.
Alcoholgehalte
20°
Bewaren en serveren
Men moet de fles horizontaal houden, op een constante temperatuur en uit de buurt van intens direct licht. Naarmate de wijn in de fles rijpt, kan er na verloop van tijd een natuurlijk bezinksel in de fles ontstaan, dus moet hij voorzichtig worden geopend en gedecanteerd voordat hij wordt geserveerd. Als de fles eenmaal is geopend, moet hij binnen een paar maanden worden geconsumeerd, want hoewel hij enige tijd in eikenhouten vaten heeft doorgebracht, was de zuurstofvoorziening erg klein. Dus na opening en decantatie (indien nodig), zal de wijn "openen" en zijn hoogtepunt bereiken, en dan geleidelijk aan zijn frisheid verliezen, waardoor de smaaktonen drastisch veranderen.
Serveren tussen 14º C - 16º C
Critics & Awards
88/100 - Decanter World Wine Awards Tasted: Jan 2021