Ter ere van het unieke terroir van twee van de meest gerenommeerde landgoederen van Symingtons - Quinta do Vesúvio en Dow's Quinta da Senhora da Ribeira - brengt de familie twee limited edition-koffers uit van beide landgoederen, elk met drie flessen Vintage Port: 2019, 2009 & 1999. Gescheiden door een decennium, tonen deze Vintage Ports het ongelooflijke verouderingspotentieel van de wijnen van de twee quinta's. Beide bevinden zich in de Douro Superior aan weerszijden van de rivier, de ene op het noorden en de andere op het zuiden. Deze eigenschappen leveren consequent uitstekende Vintage Port en weerspiegelen elk jaar zeer verschillende expressies.
meer informatie over 2019 vindt u hier meer informatie over 2009 vindt u hier vintage 1999 is een gedurfde, diep robijnrode vintage port van Quinta do Vesúvio, gelegen hoog in de Douro Superior. Gemaakt van de vruchten van de grootste jaargang van de quinta sinds 1996, met sterke tonen van viooltjes en zwarte kers in de neus, gevolgd door lagen rijp fruit en bitterzoete chocoladesmaken.
Food-Pairing
Deze port is heerlijk bij foie gras, bepaalde kaassoorten (Gorgonzola, Roquefort), als aperitief of als dessertwijn
Druiven: Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouschet, Vinhas Velhas & Tinta Amarela
Alcoholgehalte
20 %vol
Conserveren en serveren
Kan reeds nu gedronken worden. Serveren 16-18°C. Moet 6 tot 24u op voorhand gedecanteerd worden.
Vintage portwijn kan minder lang openstaan dan een reguliere port, wat betekent dat hij sneller oxideert. Na opening maximum 2 dagen houdbaar
Critics & Awards
De Vintage jaren
De Quinta Vesuvio vintage ports van 2019 zijn het resultaat van een grillig groeiseizoen, met iets meer dan 50% van de gemiddelde winterregenval in de Douro en bijna geen in de zomer. Gelukkig hielpen regenbuien eind augustus de druiven om meer evenwichtige rijpingen te bereiken. Hoofdwijnmaker, Charles Symington, oefende geduld en timede het plukken nauwkeurig over zes weken, waardoor het een van de langste oogsten van de afgelopen jaren was. De beloning was een verzameling perfect rijpe druivenrassen in goede hoeveelheden (gemiddeld 1,27 kg/wijnstok) die levendige en uitbundige wijnen opleverden. Dit in tegenstelling tot de concentratie van de uitzonderlijk kleine jaren in 2017 en 2018.
De Vintage 2018 wordt door wijnmakers treffend omschreven als een "rollercoaster of a wijnjaar". Een droogte gedurende de winter maakte plaats voor uitzonderlijk veel regen en hagel in het voorjaar. Dit werd gevolgd door sporadische hittegolven gedurende de zomer. Gelukkig hadden de lenteregens het grondwaterpeil aangevuld en waren de druiven gezond bij de selectie. In een ongewoon jaar als 2018 zijn de vaardigheden en ervaring van de wijnmakers van cruciaal belang bij het produceren van een goede wijn. Die wijnmakers die zorgvuldig druiven selecteerden, floreerden. Als gevolg hiervan is er geen bepalend kenmerk van de vintage als geheel, zoals zou worden gevonden in een lange hete zomer. In plaats daarvan zijn er enkele zeer interessante portwijnen die meer representatief zijn voor het terroir.
Na een reeks gedeclareerde jaargangen 2016/17 was het hoogst onwaarschijnlijk dat 2018 universeel zou worden verklaard. Sandeman die hun uitstekende 2017 niet aankondigde, was de eerste die een klassieke vintage aankondigde. Dit werd gevolgd door Sogevinous (Calem, Kopke, Burmester, Barros), Quevedo en regelmatige verklaringen van Vesuvio en Noval. Verrassend genoeg kondigde Taylors hun 2018 aan (na 16/17), maar zal het pas in 2021 verkopen. DE HOEVEELHEDEN ZIJN KLEIN. Of het nu komt door zorgvuldige selectie, het coronavirus of gewoon de wens om de markt niet te overbelasten, producenten hebben slechts een fractie van de normale volumes geproduceerd (ongeveer 1/3 van de normale productie).
De vroege oogst in 2017 volgde op een groeiseizoen van droogte en hoge temperaturen, waarbij de resulterende wijnen zeer geconcentreerd waren met een goede structuur. 2016 was een lastig jaar voor de telers, maar uiteindelijk zijn ze beloond met superwijnen met elegantie en frisheid, goed genoeg om sommige telers tweemaal te laten nadenken over een algemene vintage verklaring in 2015, waarvan de wijnen er op zichzelf heel goed uitzien. In 2013 zijn de single-vintage-quintas fris en met een levendig fruitkarakter. 2012 is een geweldige single quinta-vintage die elegante wijnen met balans en evenwicht produceerde. 2011 heeft fantastische wijnen geproduceerd met frisheid en een geweldige fruitstijl waardoor ze tijdens hun hele evolutie zullen blijven boeien. 2009 daarentegen gaat over vermogen, dichtheid en levensduur. De vintage 2007 was meer elegant, met een grote diepte, lengte en zuiverheid. De zeer hete zomer van 2003 leverde super rijpe, intense wijnen op. De millenniumwijnoogst van 2000 was heerlijk rijk en rijp, benaderbaar in stijl maar de moeite waard om te houden. 1997 werd alom geprezen en terecht geprezen, maar nog steeds een beetje tijd nodig om tot volledige wasdom te komen. Wijnen uit het oogstjaar 1994 blijven achter vanwege hun intensiteit. 1992 is ook voor de lange termijn, momenteel vrij gesloten. De geconcentreerde wijnen van 1991 moeten nog bewaard worden, hoewel de portwijnen van de kleiner wijnhuizen nog maar net beginnen te voorschijn te komen. De wijnen van de overvloedige oogst uit 1985 hebben een geweldig evenwicht tussen kracht en zoetheid en kunnen vanaf 2017 gedronken worden. De aantrekkelijke stijl uit de jaren 1983 maakt ze perfect voor nu (2018) te drinken. De wijnen van de jaren 1980 vintage zijn ook veel te weinig gewaardeerd en zeer puur. De jaren 1977, ongetwijfeld één van de grote jaargangen, zijn goed gerijpt en staan stevig in het glas, terwijl de initieel gestructureerde wijnen van 1970 het wachten hebben bewezen en nu op hun hoogtepunt zijn. Gelukkig zijn zij die 1966, 1963, 1960 en 1955 nog liggen hebben!