Alentejo - Adega da Cartuxa
De wijnkelder van Cartuxa bevindt zich op 2 km afstand van Évora, in een oud gebouw van de Jezuïeten die in de 16e en 17e eeuw de Universiteit van Évora stichtten en er les gaven. Het gebouw is een nationaal monument en ontleent zijn naam aan het gelijknamig, uit 1587 daterend klooster van de Kartuizers, officieel Convento de Santa Maria Scala Coeli, dat 200 meter verder staat, temidden van de wijngaarden. In de 19e eeuw kwam dit klooster in bezit van de familie van Eugénio de Almeida en kreeg het de naam Adega Cartuxa. De oude foeders zijn nog steeds in gebruik voor de rijping van topwijnen, ze gaan ongeveer 10-15 jaar mee. In elk vat rijpt een ander druivenras. Wijnmaker van dienst is Pedro Baptista. Hier wordt 80% DOC gemaakt. De jaarlijkse wijnproductie bedraagt 3 miljoen flessen. De helft ervan wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Angola, Brazilië en de USA
Weergave
Eenvoudig
Gedetailleerd
Alleen foto's
Lijst
Lijst zonder foto's
Sorteren
Naam
Datum
Prijs Oplopend
Prijs Aflopend
- Cartuxa Monte Dos Pinheiros 2021 Tinto€ 6,85Op voorraad
- Cartuxa Monte Dos Pinheiros 2023 Branco€ 6,85Op voorraad
- Cartuxa Monte Dos Pinheiros 2023 Rose€ 6,85Op voorraad
- Cartuxa EA Rosé 2023€ 7,90Op voorraad
- Cartuxa EA Tinto 2022€ 7,90Op voorraad
- Cartuxa EA Branco 2023€ 7,90Op voorraad
- Cartuxa EA Olijfolie extra vierge€ 9,50500 mlOp voorraad
- Cartuxa EA Branco 2021 BIO€ 11,50Op voorraad
- Cartuxa EA Tinto 2019 BIO€ 11,50Op voorraad
- Cartuxa Foral de Evora Branco 2020€ 15,50Op voorraad
- Cartuxa Foral de Evora 2018 Tinto€ 15,50Op voorraad
- Cartuxa Foral de Evora Branco 2021€ 15,50Op voorraad
- Cartuxa Olijfolie extra viergeUitverkocht50 cl
- Cartuxa Evora Colheita 2020 Branco€ 22,00Voorraad: 4
- Cartuxa Evora Colheita 2019 Branco€ 22,00Voorraad: 2
- Cartuxa Evora Colheita 2021 Branco€ 22,50Op voorraad
- Cartuxa Evora Colheita 2020 Tinto€ 30,00Op voorraad
- Cartuxa Evora Colheita 2019 Tinto€ 30,00Voorraad: 1
- Cartuxa Alamos Olijfolie extra vierge 5LUitverkocht5L
- Cartuxa Evora Tinto Reserva 2016€ 60,00Op voorraad
- Cartuxa Evora Tinto Reserva 2017€ 60,00Op voorraad
- Cartuxa Evora Tinto Reserva 2015€ 60,00Op voorraad
- Cartuxa Pera Manca Branco 2021€ 79,00Op voorraad
- Cartuxa Pera Manca Branco 2020€ 79,00Op voorraad
Cartuxa is een van de oudste wijnhuizen van Portugal en kent een rijke geschiedenis. De wijngaarden bevinden zich al sinds 1517 op dezelfde Quinta de Valbom in Évora, toen de jezuïeten de op één na oudste universiteit van Portugal stichtten. Op het aangrenzende terrein bouwden de kartuizers tussen 1587 en 1598 het beroemde Cartuxaklooster. Nadat de jezuïeten in 1759 uit Portugal werden verdreven en de kartuizers in 1834, werden zowel de wijngaarden als het klooster overgenomen door de Portugese overheid. In 1871 werden beide van de ondergang gered door de familie Eugénio de Almeida, die een vooraanstaande rol speelde in de Portugese samenleving, zowel in Évora als in Lissabon. In de loop der jaren investeerde de familie in de wijngaarden en breidde ze deze uit. Vandaag de dag beslaat Cartuxa 1050 hectare, verdeeld over vier domeinen (waarvan 650 hectare in eigendom en 400 hectare in langetermijnhuur).
In 1963 richtte Vasco Maria Eugénio de Almeida de Fundação Eugénio de Almeida op, een liefdadigheidsinstelling die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van vele belangrijke sociale en culturele organisaties in de regio, waaronder de Universiteit van Évora, ziekenhuizen, sociale woningbouw en talloze welzijnsinstellingen. Hoewel Vasco Maria in 1975 overleed, zet de stichting haar werk vandaag de dag, meer dan 50 jaar na de oprichting, voort.
De wijnen van Cartuxa worden geproduceerd in de Alentejo-subregio van Évora en zijn al lang legendarisch in Portugal. Pêra-Manca heeft inderdaad een lange geschiedenis die verweven is met de Portugese geschiedenis. Niet alleen werden de wijnen uit de regio Pêra-Manca voor het eerst genoemd in een brief van de gemeenteraad van Évora aan koning João II in 1488, maar de wijnen bevonden zich ook aan boord van het schip van Pedro Álvares Cabral toen hij in 1500 Brazilië ontdekte. Het merk Pêra-Manca werd voor het eerst gepatenteerd in de jaren 1870 en de wijnen verwierven internationale erkenning toen de rode wijnen kort daarna gouden medailles wonnen in Bordeaux. Na vele politieke veranderingen in Portugal, de komst van de druifluis en het overlijden van de wijngaardeigenaar in 1920, werden de Pêra-Manca-wijnen pas in 1990 weer geproduceerd, toen Cartuxa het label Pêra-Manca nieuw leven inblies voor zijn topwijnen. Tegenwoordig zijn de wijnen een eerbetoon aan inheemse druivenrassen en hebben ze een cultstatus in Portugal en de rest van de wereld.
Olijfolie is ook een belangrijk onderdeel van de Fundação Eugénio de Almeida, die nu een oppervlakte van zo'n 400 hectare beslaat. De meest verbouwde olijfsoorten zijn Galega, Cobrançosa, Cordovil en Picual. Hiervan worden extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit geproduceerd.