Douro

In het prachtige wijngebied gelegen aan de oevers van de Douro, door UNESCO erkend als werelderfgoed, worden uitstekende wijnen geproduceerd, waaronder de beroemde portwijn. Doch is de Douro vallei niet langer alleen bekend om zijn port, want sinds Douro in 1982 het DOC- statuut behaalde is de vraag naar Douro's onversterkte wijn zo sterk gestegen dat deze nu ongeveer 50% van de productie van de regio uitmaakt.
 
De eerste niet-versterkte wijn dateert van 1952, en werd toen geproduceerd door de wijnmakerij Ferreira, ze noemde deze Barca Velha. Douro-wijnen werden in de daaropvolgende decennia nog populairder, wat leidde tot een explosie van wijngaardproductie in de Douro Superior-subregio. 
 
Proefpakket: 10 rode wijnen uit de Douro voor een totaal van €100

douro
   Er is een wijn die onmiddellijk kenmerkend is voor de regio Douro, namelijk port of ook wel porto genoemd, de ambassadeur van Portugese wijnen en vernoemd naar de haven van waaruit deze wijn verscheept wordt.
In tegenstelling tot de lange geschiedenis van de DOC Porto, is het pas in 1982 dat men binnen datzelfde gebied DOC Douro opricht, voor uitstekende rode en witte wijnen. Bordeaux wijndrinkers vinden gegarandeerd hier hun gading.

De wijngaarden in de Dourovallei zijn vanwege de steile hellingen aangelegd in terrasvorm. Ze verlenen het landschap zijn spectaculaire aanblik. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, dat weliswaar hard is, maar ook gemakkelijk breekt. Bovendien splijt dit gesteente onder de grond vaak in verticale lagen. De wijnstokken kunnen daardoor diep in de bodem wortelen en ook het vocht kan diep doordringen.
De Douro is onderverdeeld in drie hoofdgebieden. Baixo Corgo is het meest westelijke gebied en hier komen de eenvoudigere Ruby en Tawny ports vandaan. Cima Corgo ligt verder landinwaarts en is het hart van het portgebied. Dit gebied heeft het meest geschikte klimaat. Hier groeien dan ook de druiven waar de mooiste Vintage en Late Bottled Vintage ports van gemaakt worden. Douro Superior tegen de Spaanse grens is het grootste gebied, maar wordt het minst voor wijnbouw gebruikt.

meer weten : Porto en Douro
Typerende witte druivensoorten
Cercial
Malvasia Fina
Moscatel
Rabo de Ovelha
Síria
Verdelho
Viosinho

Typerende rode druivensooren
Aragonez
Rufete
Tinta Barroca
Tinto Cão
Touriga Franca
Touriga Nacional
Trincadeira
Vinhão

Subregio's in Douro

douro-subregio-s
Douro kan worden onderverdeeld in drie verschillende subzones. Baixa Corgo in het westen heeft de hoogste dichtheid aan aanplant, waarvan de output voornamelijk naar bulkwijnen gaat. De bergachtige Cima Corgo in het oosten heeft het hoogste totale wijngaardareaal en de beste reputatie voor kwaliteit. Het gebied is zo bergachtig en de grond zo hard en leisteen dat wijngaarden worden geplant op terrassen die eeuwen geleden met de hand of later met dynamiet werden uitgehouwen. Douro Superior, het meest oostelijk gelegen gebied dat grenst aan de Spaanse grens, is het grootste, droogste en dunst beplante gebied in Douro. Dit is de regio van de meeste nieuwe wijngaarden.

free-delivery 
checkboxBestellen mogelijk per fles
checkboxScherpe prijzen
checkboxVeilig betalen
checkboxLage verzendkosten 
checkboxGRATIS levering in België vanaf €250 of straal van 10 km rond Tremelo

 
 
Relatiegeschenken :

Relatiegeschenk Wijn 

Agenda:
Voorjaarsproeverij : 19-mei-24
lentedegustatie-portevinho-crop
Meest Verkocht 
Bestsellers Wine 
De Prijslijst: 
Prijs Prix Price PorteVinho 
  
qr-code-prtevinho
Volg ons op Facebook, en blijf op de hoogte van alle acties en activiteiten 

 
Betaalmogelijkheden:  
Webshop gemaakt met EasyWebshop